Internet on muuttanut yhteiskuntaamme valtavasti. Se on vaikuttanut kaikkiin yhteiskunnan osa-alueisiin, niin erilaisiin instituutioihin (kuten kirkkoon), infrastruktuuriin, kulttuuriin kuin perheiden ja sukujen väliseen vuorovaikutukseenkin. Internet on osa elämäämme aamusta yömyöhäiseen. Aamulla luemme netistä tuoreimmat uutiset, sen jälkeen käytämme nettiä töissä kahdeksan tuntia. Lounastauon koittaessa avaamme läheisen lounasravintolan nettisivut nähdäksemme, mitä siellä on ruokana. Töiden jälkeen tsekkaamme netistä bussin aikataulun tai suunnittelemme, menisimmekö töiden jälkeen teatteriin vaiko suoraan kotiin. Jos teatterissa on jotain kiinnostavaa, voimme ostaa liput älypuhelimellamme jo valmiiksi. Ehkä koti-ilta houkuttaa enemmän – voimme vielä työpaikalla ollessamme kytkeä ulkoporealtaan lämpenemään, tarkistaa onko lapsi jo tullut kotiin tai lähettää viestin puolisolle kysyäksemme, mitä pitää tuoda kaupasta. Tosin, kaupassakaan ei enää tarvitse käydä. Voimme klikata ostoksemme virtuaaliseen ostoskoriin ja odottaa, että lähetti tuo ne kotiovelle. Kotisiivouksenkin voi tilata parissa minuutissa ajasta ja paikasta riippumatta. 

Internetkatkos on monelle katastrofi

Nettikatkos on monelle suomalaiselle suoranainen katastrofi. Tällä ei tarkoiteta pelkästään somesta sairaalloisen riippuvaisia henkilöitä, vaan aivan tavallisia yrittäjiä ja työntekijöitä, joiden työtehtävät riippuvat toimivasta internetyhteydestä. Esimerkiksi pankit siirtävät palveluitaan koko ajan enemmän verkkoon. Passit haetaan netissä, ja siellä voi tehdä rikosilmoituksen – poliisiasemien aukioloaikoja on voitu supistaa. Esimerkiksi matkatoimistoja oli ennen pienemmissäkin kylissä, mutta nykyään viisumit, lennot ja hotellit haetaan netistä. Matkatoimistovirkailijoita ei tarvita kuin korkeintaan vastaamaan puhelimeen, jos nettivarauksen kanssa esiintyy ongelmia. Pappiinkin saa yhteyden verkossa. Ostoksien tekeminen on siirtynyt kivijalkakaupoista verkkoon – mikään kivijalkakauppa ei voi kilpailla tuotevalikoimissa netin kanssa, sillä netissä voit tehdä ostoksia ympäri maailmaa. 

Työskentelevä nainen

Netti on mullistanut työmaailmaa monin tavoin. Töiden tekemistä varten ei ole pakko mennä töihin, jos on esimerkiksi toimittaja, tutkija, kiinteistönvälittäjä tai vaikka puhelinasiakaspalvelija. Töitä voi tehdä kotoa tai loma-asunnolta käsin, jos netti- ja puhelinyhteydet toimivat. Töitä voi tehdä vaikka ulkomailta, jos yhteydet ovat tarpeeksi hyvällä tasolla. Internet on loputon tietolähde ja mahdollisuuksia täynnä oleva markkinapaikka. Sen huonoja puolia ovat sen asettamat haasteet tietosuojan ja turvallisuuden kanssa, ja se, että toimintojen ja palvelujen digitalisoituminen tekee meidät niin riippuvaisiksi nettiyhteydestä, että monikaan ei voisi kuvitella voivansa elää ilman nettiä.

Myös ihmissuhteet hoidetaan verkossa

Netti on paikka tilata pizzaa, varata hieronta, löytää uusia asunto, myydä vanha auto – ja vaihtaa puolisoa. Netin treffipalstojen avulla voi tavoittaa sinkkuja tai sellaisina esiintyviä ympäri maailman. Kun suhde syvenee, haluat tietenkin tavata kasvokkain uuden sydänkäpysesi – ja mistäpä muualta löydät halvat lennot ulkomaille kuin juuri netistä! Verkossa voi etsiä myös ystävää. Verkon kautta voi hakea alueellasi olevia muita yksinäisiä henkilöitä, joiden kanssa voi sopia kahvitreffeistä, tai verkkotuttavuudet voi pitää verkkotuttavuuksina: erilaisilla keskustelupalstoilla pääsee keskustelemaan vaikka satojen samanhenkisten tyyppien kanssa. Ystävyyssuhteita hoidetaan tykkäämällä kaverin kuva- tai videopäivityksistä, tai seuraamalla ja kommentoimalla tämän blogia. On kätevää, ettei tarvitse erikseen soittaa kaikkia sukulaisia ja kavereita läpi kertoakseen olevansa raskaana. Riittää, että julkaisee kuvan vauvamasusta, ja se tavoittaa parissa tunnissa kaikki läheiset. Kiireiset puolisot pysyvät kärryillä toistensa tekemisistä sosiaalisen median päivitysten avulla. Äiti kuulee lapsensa kuulumisista tämän vlogia seuraamalla. Kuka tahansa voi luoda ja jakaa netissä uutta sisältöä. Netti on kanava julkaista omia ajatuksiaan ja hakea lisää kannattajia, oli sitten poliitikko, uskonnollinen johtaja tai vaikka jokin elämäntapaguru tai kulttijohtaja. Ideat leviävät ympäri maailmaa parin klikkauksen avulla. 

Nainen istuu tietokoneen edessä

Netti on paikka, minkä peleihin ja virtuaalitodellisuuksiin voi paeta harmaata arkea. Se on myös paikka, missä voi rakentaa itsestään aivan toisenlaisen kuvan. Netissä voi esiintyä eri-ikäisenä ja eri sukupuolta olevana henkilönä, ja kertoa niin paljon valheita kuin kehtaa. Kiinnijäämisen riski on pieni, ja tätä erilaiset nettihuijarit käyttävät sumeilematta hyväkseen. Rakkaudennälkäisiltä ihmisiltä huijataan jopa kymmeniä tuhansia euroja. Parhaat huijarit voivat esiintyä niin uskottavasti, että he saavat verkossa kohtaamansa ihmisen panttaamaan oman talonsa ja ottamaan pankkilainan, jotta he voivat auttaa pulassa olevaa lähimmäistään. Lainaa saa helposti netistä, ja erilaisten verkossa toimivien rahansiirtopalveluiden avulla se voidaan välittää hetkessä toiselle puolelle maailmaa. 

Kuinka Internet on muuttanut meitä yhteiskuntana?